Régészeti, muzeológiai és turisztikai felhasználás

Számos híres tárgy, szobor, épület vagy egyéb műalkotás van a világon, melyek számára szükségszerű létrehozni egy 3D-s adatbázist. Erre több okból is szükség van. Egyrészt az eredeti tárgyak csak egy helyen lelhetők fel a világon és sok esetben nem mozgathatók el a jelenlegi helyükről. Másrészt túl értékesek, és ha esetleg megsérülnének, nehéz lenne pontosan reprodukálni az eredeti példányt.

Adattárolási és megjelenítési módszerünk keretében egy már létező szolgáltatást (a digitális régészeti adatrögzítést) ötvözünk egy új hologramtechnikai megoldással (valós 3D digitális hologramnyomtatás), amelynek eredményeképpen digitálisan rögzítjük egy ásatás vagy régészeti lelet, történelmi-kulturális emlékhely pillanatnyi állapotát, és digitális 3D hologramképre kinyomtatjuk azt.

 

Olyan új, adminisztratív eljárásgyakorlatot dolgoztunk ki, amely a régész-rajzolók munkáját részben vagy egészben kiváltva felgyorsíthatja a betemetésre váró ásatási/beruházási helyszínek kültéri régészeti munkálatait azáltal, hogy lépésről-lépésre digitálisan rögzíti az ott fellelhető kultúrális örökség minden részletét, - szükség esetén kiegészíti, kombinálja azt - majd ezt követően nyomtatott, digitális hologram formájában kutatási, oktatási, rekonstruálási célokra bármikor felhasználható vizualizációs eszközt produkál, és a valós látvánnyal minden részletében megegyező módon elérhetővé teszi, vizualizálja a leleteket az ásatást végző régészek, vagy beruházók számára.

Felhasználás a filmiparban

Napjainkban a filmipari cégek vagyonokat költenek a különböző forgatási helyszínek kiválasztására, és újabb vagyonokat költenek el akkor, amikor kiderül, hogy a helyszín - előre nem látható, természetes adottságainál fogva, vagy egyszerűen csak azért, mert az épített környezet nem tükrözi hűen a valóságot, - nem alkalmas a forgatás megkezdésére.

Éppen ezért cégünk megalkototta azt a technológiát melynek segítségével pontos, virtuális másolatot készíthetünk a potenciális forgatási helyszínekről. Ennek során egy olyan 3D modellt vagy pontfelhőt hozunk létre, amely tökéletes másolata az eredeti helyszínnek. Így a jelenetek tervezéséhez a világ bármely pontján asztallap-közelségbe hozzuk az eredeti helyszínt annak teljes, háromdimenziós valójában, a legapróbb részletességgel.

A csatornázott hologramnak köszönhetően pedig az eredeti és a felépíteni kívánt, 3D-ben megtervezett helyszín hologramképeit egyazon hologramkép eltérő rétegeiben egyszerre jeleníthetjük meg, a szemléletesség kedvéért akár eltérő színekkel különböztethetjük meg az egyes állapotok közötti különbözőségeket.

Ásatások, helyszínek, múzeumi tárgyak virtuális dokumentálása

Cégünk több 3D szkennert fejleszett ki és optimalizált különböző célokra. Ezek között vannak fényképezésen alapuló szkennerek, lézerszkennerek, kisebb tárgyak (szobrok, ereklyék, műemlékek), illetve komplett épületek és városok szkennelésére alkalmas módszerek. Az általunk használt módszerekkel sokkal több és részletgazdagabb információt tárolhatunk el a számunkra fontos tárgyakról.

Szakmai célunk, hogy minél több, egy jelentős régészeti-történelmi-kulturális értéket hordozó helyszínen, történelmi emlékhelyen lézerszkennerrel, drónnal begyűjtött 3D adattartalom, - szükség esetén történelmi kutatási anyagok segítségével rekonstruált 3D adatok - felhasználásával különböző történelmi korokat összevető, azokat egy közös, háromdimenziós hologramképen megjelenítő vizualizációs eszközt hozzunk létre. Olyan csatornázott hologramképeket, amiket megtekintve, rétegenként forgatva, a síkból mintegy fényszoborként kiemelkedve láthatjuk, hogy milyen volt valójában egy város kezdetleges településképe az őskorban, hogyan nézett ki ugyanaz később a bronzkorban, hogyan alakult a városszerkezet Mátyás király uralkodása idején, milyen formát öltött a 18. században zajló csatákat követően és milyenné vált napjainkra.